Велокомпютер вибір і встановлення

17.02.2014

Велокомпьютер - електронний пристрій, який дозволяє отримувати інформацію параметрів руху при їзді на велосипеді, яка відображається на дисплеї. Комплектація - велокомп'ютер, кріплення під комп'ютер, геркон і магніт на спиці, різні підкладки, стяжки. В нашому веломагазині можна купити велокомп'ютери BBB, та багато іншіх аксесуарів.

Чи потрібен велокомп'ютер?
Спідометр для велосипеда необхідний насамперед для вимірювання швидкості велосипеда, але сучасні велокомп'ютери володіють ще більшим набором функцій про які ми поговоримо нижче. Вони дозволять вам тренуватися більш ефективно.

Отримуючи всі вихідні дані від велокомпьютера ви зможете точно знати зміни, які відбуваються у вашому тілі, що дозволить планомірно підвищувати навантаження на м'язи і контролювати процес зростання більш ефективно. Це дозволить вам стати кращим з кращих. Адже всі ми прагнемо саме до цього. Так що, якщо ви хочете стати дійсно класним велосипедистом, то такий аксесуар вам треба обов'язково придбати.

Але якщо ви просто любите кататися, якщо ви не прагнете встановлювати для себе все нові й нові рекорди, то думаю цей прилад буде для вас не настільки важливим. Багато велосипедистів, маючі даний аксесуар, з часом геть забувають про нього. А буває ще так, що неправильна його установка та експлуатація призводять до його поломки і цей пристрій мертвим вантажем висить на кермі, не маючи ніякого функціонального навантаження. Так що перед покупкою вирішіть для себе чи це те що дійсно вам потрібно.

Якщо вже ви вирішили придбати даний гаджет, то йдемо далі. Нижче буде розказано про те, як встановити і як налаштувати велокомп'ютер на вашому велосипеді.
Установка велокомпьютера на велосипед і його попередня настройка.
Давайте розберемо по пунктах як встановити велокомп'ютер на ваш велосипед:

Встановіть кріпильну пластину на кермо / виніс і закріпить на нїй велокомп'ютер;
Закріпіть геркон на штанині вилки за допомогою стяжок;
Встановіть магніт на спиці. Затягувати потрібно міцно, щоб при русі він не сповзав. Відстань між магнітом і герконом не повинно перевищувати 2-3 мм.
Перевірте надійність кріплення всіх вищевказаних складових, переконайтеся в роботі велокомпьютера.
Перед експлуатацією необхідна попередня настройка велокомпьютера. Для цього треба ввести в нього такі дані, як діаметр колеса і його окружність. Окружність колеса вказана в інструкції для велокомпьютера.

Окружність колеса для більшої точності можна виміряти і самому шляхом одного обороту переднього колеса і ввести дане значення в велокомп'ютер. Як це зробити найзручніше думаю не варто пояснювати просто ставимо велосипед «на роги» для зручності (догори колесами) і робимо необхідний замір.

Види велокомп'ютерів і різні типи їх кріплення на велосипед
Провідні - на спиці переднього колеса встановлюється магніт, на штани вилки кріпиться геркон, який пов'язаний з велокомп'ютером дротом. При обертанні колеса геркон реагує на магніт і потрібна інформація передається на дисплей. Розрахунок проводиться на основі спеціальних формул, які внесені до велокомп'ютера і дозволяє з точністю отримувати необхідні дані. Елементів живлення для дротових велокомп'ютерів вистачає, як мінімум на рік безперебійної роботи.

Бездротовий велокомп'ютер - має такий же принцип роботи, як і провідний, але особливість в тому, що дротів в ньому немає, інформація передається за допомогою радіоканалів. Але так як у великих містах повно різних перешкод (стільникові телефони, радіо, лінії електропередач), із за цього велокомп'ютер може показувати не правильні значення. Досить часто такий вид комп'ютерів вибирають професійні велосипедисти, мандрівники або екстремали. Це пояснюється тим, що дріт може бути пошкоджений в таких умовах. Ціновий діапазон бездротових велокомп'ютерів трохи вище, ніж провідних. Елементів живлення вистачає до півроку.

Ручні - оформлені у вигляді годинника, проте є менш зручними, так як під час їзди доведеться постійно відволікатися й дивитися на значення.

Типи кріплень велокомпьютера:

На кермі;
На виносі керма;
Універсальне кріплення - може кріпиться, як на кермі, так і виносі, що дає можливість економити місце на кермі для інших аксесуарів.

Основні параметри велокомп'ютерів

Залежно від вартості велокомп'ютери можуть володіти різним набором функцій. Найдешевші мають кілька головних функцій - дистанція, швидкість, середня швидкість, годинник, час у дорозі та інше. Чим дорожче велокомп'ютер, тим більшою кількістю функцій він володіє. Велокомп'ютери BBB мають достатньо широкий діапазон інформаційних функцій, розглянемо їх детально:

Загальний пробіг - загально пройдена відстань за весь час експлуатації велокомпьютера;
Поточна швидкість (SPD ) - вимірює швидкість при їзді на велосипеді;
Дистанція ( DSТ ) - пройдена відстань після обнулення;
Годинники - поточний час ( формат 12ч/24ч );
Час руху (RT) - час руху після обнулення (час зупинок не враховується);
Середня швидкість (AS) - розраховується, як ділення показника DS на RT;
Максимальна швидкість ( MАХ ) - максимальна швидкість, яка була зафіксована велокомп'ютером;
Загальний час руху ( TRT ) - час руху за весь час експлуатації велокомпьютера;
Одометр ( ODO ) - сумарний пробіг;
Каденс - частоти обертання педалей;
Пульсометр - вимірювання пульсу при їзді;
Scan - режим автоматичного сканування дисплея, який дозволяє по черзі показувати основні показники чергуючи через певний проміжок часу (зазвичай кілька секунд);
Регулятор швидкості - порівняння поточної і середньої швидкості;
Термометр - температура повітря;
Підсвітка - актуальна в нічний час доби;
Порівняння середньої і поточної швидкості;
Витрачені калорії за виїзд;
Автоматичний старт / стоп зчитування інформації;
Альтиметр - висота над рівнем моря;
Використовувана передача;
Індикатор заряду батареї.
Розрахунок більшості параметрів проводиться велокомп'ютером за допомогою формул за рахунок кількості обертів колеса і часу, за яке вони відбуваються.

Основні вимоги, яким повинен відповідати велокомп'ютер

Великий і читабельний дисплей;
Хороша вологозахищеність, що дасть можливість не вийти з ладу після дощу , снігу;
Стійкість до погодних умов (попадання прямих сонячних променів, низькі температури);
Стійкість до вібрацій, ударів, так як часто під час подолання складних ділянок велокомп'ютер може бути підданий таким впливам;
Надійністю кріплення всіх складових.
Найбільш великі світові виробники велокомп'ютерів - BBB, Cateye, Sigma Sport, VDO.

На завершення хотілося б сказати, що велокомп'ютер є невід'ємним аксесуаром будь-якого велосипедиста будь він професіоналом або ж початківцем. Дає можливість вимірювати різні функції при їзді на велосипеді і стежити за ними протягом певного відрізку часу.

Коментарi

Поки немає комментарiв


Додати комментар

Написать комментарий



captcha
У порiвняннi немає товарiв

У обраному немає товарiв

Каталог товарiв

Статтi





Товар дня

M-Wave Travel Extreme