Підніжка для велосипеда

05.02.2014

Багато хто говорить, що велопідніжка - це зовсім не круто, і зовсім немає необхідності її кому-небудь ставити! Але кожна людина повинна зробити сама вибір між «круто» і «зручно». Ми лише покажемо переваги і недоліки установки підніжки на велосипед. А вибір в будь-якому випадку залишиться за вами.

Почнемо з того, чим зручна підніжка BBB. Якщо ви часто їздите в місті, і велосипед для вас засіб пересування для здійснення яких-небудь справ (покупок, доставки пошти тощо), то підніжка вам може виявитися доречною. Вам не доведеться кидати велосипед на асфальт або шукати дерево або стовп, щоб притулити велик. Ви зможете в будь-якому місці поставити свій велосипед, звільнивши тим самим руки від нього. Але не забувайте, що кидати велосипед без нагляду небезпечно! Якщо вам потрібно зайти в магазин, то вам все таки доведеться пошукати дерево або стовп, щоб причепити до нього велосипед за допомогою спеціального ланцюга із замком! Деякі магазини (такі як Велостріт) передбачають паркінг велосипедів, і біля входу в них роблять спеціальні підставки. Тоді, підніжка не потрібна, ви просто заводите в неї колесо, і одягаєте ланцюг через раму до підставці.

Якщо ви їздите по полях, лісах, садам у вихідні дні, то зазвичай у вас на шляху досить багато дерев. У таких випадках підніжка не особливо необхідна. Але це справа звички - якщо у вас є підніжка, то досить зручно поставити велик, щоб зупинитися в дорозі - відпочити, попити води. І при цьому не потрібно кидати велосипед на землю (після чого гріпси запилені!), або шукати дерева. Для любителів швидкої їзди по трасі на шосейному велосипеді підніжка - лише додаткова непотрібна вага. Тому такі велогони вільно обійдуться без цього аксесуара. Для досягнення великої швидкості на шосейнику важливий ледве чи не кожен грам! Тому на шосейний велосипед підніжку встановлювати не доцільно.
Якщо ви зібралися в велосипедний похід з наметами і спорядили свого коника велоштанами (спеціальний велорюкзак, який пристібається до багажника і за формою нагадує штанини або баули) або будь-яким іншим вантажем, то ви потрапляєте в більш складну ситуацію. Можна притулити велик до дерева, якщо таке є поруч. Якщо ж ні, то подумайте, щоб покласти велосипед з навантаженим багажником на землю, потрібно докласти зусилля (не кидати ж його). Втім, якщо там немає нічого крихкого і вам не шкода свій велосипед, то можна і кинути. Але щоб його потім підняти будуть потрібні ще більші зусилля. Крім того, не забувайте, що багажник не розрахований на поперечне навантаження, і при великій масі вантажу і частих «киданнях і укладаннях» велосипеда багажник може не витримати і зламатися.
Купити і встановити звичайну підніжку для велосипеда навряд чи допоможе - адже вантаж на багажнику перерозподіляє центр ваги велосипеда, і звичайна підніжка просто складеться під цією всею вагою, або ж велосипед перекинеться через неї. Тому для таких випадків потрібна підніжка, яка фіксуватиме велосипед від рами до землі.

У магазинах якщо дуже постаратися, то можна знайти такі складні підніжки. Але вони - недешеве задоволення. Якщо вам не вдасться знайти подібну підніжку, або ви знайдете, але ціна буде занадто кусюча, її можна виготовити самому. Для цього можна використовувати складні прути від наметів, до яких потрібно приробити рогача для рами.

Можна також пошукати двоногу підніжку. Вона має дві точки дотику із землею і є більш стійкою, але все ж перед тим як ставити на неї навантажений велосипед, слід перевірити його стійкість.
Ще одна особливість, яку потрібно врахувати, коли ви ставите велосипед на підніжку або до дерева, стовпа, стіни і багато іншого (у кого що поруч попадеться і на що фантазії вистачить) - це те, що підступне переднє колесо має таку здатність прокручуватися і приводити велосипед в нестійке, а скоріше лежаче положення.
Для усунення цього ефекту можна на кермі завести резиночку, яка фіксуватиме переднє гальмо під час «парковки». Можна взяти звичайну стару камеру і відрізати від неї шматочок. І всякий раз, коли ви зупиняєтеся, одягати резинку на ручку гальма і цим самим фіксуючи переднє колесо, ви вбережете свій велосипед від падіння.

Отже підніжки для велосипеда бувають наступних типів:
звичайна однонога підніжка, яка відкидається убік, і велосипед ставиться на неї під кутом;
двонога підніжка (типу як на мотоциклах) забезпечує велику стійкість велосипеду;
довга підніжка, що зв'язує раму із землею, незамінна, якщо у вас на багажнику великий туристичний рюкзак або велоштани.

Установка підніжки на велосипед
Як встановити підніжку на велосипед, залежить від її типу. В інструкції навіть для дешевих китайських варіантів зазвичай досить наочно показано, як це зробити. Головне, правильно вибрати відповідний аксесуар на ваш велосипед. Тому всі комплектуючі краще купувати приїжджаючи в магазин на велосипеді. Якщо у вас немає можливості привезти велосипед з собою, то домовтеся про можливість заміни або повернення покупки.

Підніжка на раму не вимагає окремої установки. Деякі двоногі підніжки теж ставляться на місці, а возяться окремо від велосипеда. Тому їх доводиться щоразу діставати з рюкзака, кишені або сумки, і встановлювати на них велосипед. Наявність великого вантажу і стійкості підніжки виправдовує цей процес, так що це справа звички.
В загальному хтось ставить підніжки, дехто ні. Це також як з рогами на кермо велосипеда хтось вважає їх необхідністю, а хтось безглуздою модною фішкою.
Бажаємо вам зробити правильний вибір, який полегшить ваші стоянки!

Коментарi

Поки немає комментарiв


Додати комментар

Написать комментарий



captcha
У порiвняннi немає товарiв

У обраному немає товарiв

Каталог товарiв

Статтi





Товар дня

M-Wave Travel Extreme