Дзвоники, сигнали на велосипед

29.03.2014

Дуже важливо убезпечити себе та оточуючих при виїзді на велосипеді. По правилам дорожнього руху велосипед має бути оснащений різними аксесуарами (дзвінки на велосипед, поворотники, стоп), які допоможуть убезпечити самого велосипедиста і оточуючих.
У цій статті розглянемо сигнали для велосипедів, які повинні бути встановлені згідно з чинними Правилами дорожнього руху України, а саме пункт 6.2: «Велосипедист має право керувати велосипедом, який обладнаний звуковим сигналом та світлоповертачами ...». А пункт 6.6: «Забороняє керувати велосипедом з несправним гальмом, звуковим велосігналом ...». Тобто звуковий сигнал для велосипеда - є невід'ємним доповненням для безпеки. Але покарання за порушення даної вимоги поки ніхто не поніс.
На перший погляд здасться, навіщо потрібен сигнал на велосипед? Відповідь проста - для попередження наближення, для запобігання зіткнення, як на дорогах загального користування, так і на тротуарах. Але якщо Ви вирішили обзавестися звуковим сигналом, то розглянемо основні їх різновиди.

Різновиди звукових сигналів на велосипед

Механічний велозвоник - класичний, ударного типу, є найпростішим видом сигналу. Принцип роботи - молоточок, який знаходиться всередині круглої чашки при натисканні на важіль великим пальцем стукає по корпусу чашки, внаслідок чого видається легкий і приємний дзвін. Але призначений він тільки для пішоходів, для водія автомобіля він не буде чутним. Перевага - низька ціна і простота конструкції. Початкова ціна - від 5 $.
.

Грушовидна дудка (клаксон) - древній вид сигналу, який полягає в прогумованій груші при натисканні на яку повітря проходить через вбудований пищик і видається сигнал, який виходить через металевий корпус. При натисканні видає більш гучний сигнал. Початкова ціна - від 8 $.
 

Пневмоклаксон (пневмодудка для велосипеда) - найефективніший вид велосигнала. Складається з дудки, яка кріпиться до керма і невеликий балончик, який накачується стисненим повітрям звичайним насосом. Приклад такого сигналу - Air Zound. Останнім часом набирає популярність серед велоспільноти через свою ефективність. Ефективний для автомобілістів і відлякування собак, сверхгучний, потужність - 115 ДБ (гучність регулюється). Не рекомендується застосовувати для пішоходів. Так як різкий звук може негативно позначитися на стані людини, особливо це стосується людей похилого віку, людей з серцевими захворюваннями і вагітних жінок. Початкова ціна - від 30 $.
.

Електронний дзвінок для велосипеда - має невеликий динамік, живлення походить від батарейок або акумуляторів. Перевага - компактність, вибір різних велосигналів, регулятор гучності, являється такою собі «золотою серединою» між механічним сигналом і пневмодудкою при цьому має невисоку ціну. Початкова ціна - від 12 $.

Зазвичай велосипедні дзвінки вибираються залежно від особистих переваг і можливостей. Якщо Ви катаєтеся тільки в парках, то досить купити звичайний механічний велозвоник, якщо ж Ви часто користуєтеся дорогами загального користування, то купуйте тільки пневмогудок для велосипеда, який дозволить Вам відчувати себе повноправним учасником руху і при необхідності користуватися ним і в інших місцях. При цьому не забувайте регулювати гучність, щоб не нарватися на неприємності.

Дзвінок на велосипед можна кріпити декількома типами кріплень, які залежать від виду звукового сигналу:
За допомогою хомутів, які надійно охоплюють кермо;
За допомогою гвинтів, які закручуються в спеціальні отвори;
За допомогою гумових кілець.

Поворотники і стопи на велосипед
Для ще більшої безпеки можна встановити стоп сигнал на велосипед і поворотники, які вказуватимуть на те, коли Ви повертаєте або пригальмовуєте. Це дасть можливість автомобілю що рухається позаду Вас заздалегідь знати про маневри. На жаль, багато велосипедистів забувають або просто не хочуть вказувати, коли вони і куди будуть повертати, забувши, що автомобіль - засіб підвищеної небезпеки.
Поворотник для велосипеда складається з пульта управління, який кріпиться на кермо і заднього стопа (ліхтаря), який складається з трьох секцій - лівий, правий поворот і стоп-сигнал, кріпиться на підсідельний штир або багажник. Має також кілька різних мелодій сигналу. Досить простий девайс, але несе чималу корисність при пересуванні в колоні або на дорогах загального користування. Початкова ціна - від 13 $.
Недолік - хистка конструкція і слабкі світлодіоди, які важко побачити в світлий час доби.

Якщо навести приклад більш надійного стоп сигналу на велосипед, то до такого відноситься Spooklight WIP 1200, який є бездротовим, що являється перевагою, бо не доведеться кріпити і закручувати додаткові дроти, яких і так вистачає на велосипеді. Spooklight WIP 1200 оснащений акселератором, який реагує на гальмування і спрацьовує, як тільки велосипед гальмує. У комплекті йде бездротовий контролер, який дозволить керувати правим і лівим стоп сигналом для велосипеда. Працює від вбудованого літієво -полімерного акумулятора, який легко заряджається від USB-порту, що дуже зручно. Робота без підзарядки - 50-60 годин. Також його можна використовувати для підзарядки мп - 3, телефону в польових умовах, що також є великою перевагою. Але єдиним недоліком цього аксесуара є його ціна - близько 85 $.
На завершення статті хотілося б сказати, що безпека на дорозі - важливий фактор і не варто економити на аксесуарах, щоб це не зіграло злий жарт. Встановлюйте лише якісні додаткові аксесуари (сигнали на велосипед) - це запорука безпеки на дорозі. Ми радимо дзвоники BBB.

Ось ще відео для наочності якщо ви не змогли представити як звучить пневмогудок для велосипеда.


Коментарi

Поки немає комментарiв


Додати комментар

Написать комментарий



captcha
У порiвняннi немає товарiв

У обраному немає товарiв

Каталог товарiв

Статтi





Товар дня

M-Wave Travel Extreme