Дитяче велокрісло для велосипеда

01.02.2014

Якщо ви завзяті велолюбителі, і у вас з'явилася дитина, не поспішайте відправляти велосипед в тривалу декретну відпустку, ну хіба що на перший рік, поки дитина підросте й навчиця сидіти. А потім можете сміливо діставати велосипед і продовжувати подорожувати улюбленими маршрутами зі своїм малюком. Напевно багатьох з вас в дитинстві батьки, брати, сестри або друзі возили на рамі або на багажнику. Тільки в нашому дитинстві не було ще таких рішень, як зараз, тому були падіння і травми, ноги в колесах, зламані спиці і тому подібні неприємності. Мій тато приварював до рами металеве сидіння і возив так молодшого брата, поки він був ще не здатний крутити педалі самостійно або хоча б сидіти на багажнику. Можете уявити, як жорстко сидіти на металевому сидінні. Зараз же все змінилося - велосипеди стали різноманітніші, зручніші. Для них з'явилося багато аксесуарів. І однією з цікавих знахідок є сидіння на велосипед для дитини. Це по суті велокрісло, яке встановлюється на велосипед, і в якому вашій дитині буде і зручно і безпечно.

Дитяче сидіння і безпека:
Використовувати велосидіння рекомендується для дітей з вагою від 9 до 25 кг, звичайно, це все відносно, точний діапазон буде вказаний в інструкції;
Як і в автомобільному кріслі для дітей, в велокріслі дитина буде надійно зафіксована ременями, і її ніжки не будуть мати можливості опинитися в спицях;
Дитяче сидіння виконано таким чином, щоб навіть при падінні, що для двоколісного транспорту трапляється не так рідко, ваша дитина була в безпеці, з боків ваш дитина захищена корпусом велосидіння. Важливо тільки вибрати модель велокрісла, в якій ніжки дитини будуть максимально закриті, тобто щоб бічні грані були досить великими;
Рекомендується захистити дитину додатково дитячим велосипедним шоломом, щоб у разі падіння його голова була захищена від небезпечних ударів;
Не завадять і світловідбиваючі стрічки або фари з мигалками, щоб ви і ваш малюк були легко помітні на дорозі при настанні темряви або в сутінках і тумані.

Які бувають дитячі велокрісла.
Зараз розвиток велоспорту з кожним роком набирає обертів, на дорогах з'являється все більше і більше нас, велосипедистів, і поряд з цим зростає кількість виробників велосипедів і супутніх товарів. І кожен виробник намагається здивувати свого покупця чимось особливим. Тому і різноманітність представлених на ринку велокрісел вражає своїм різноманіттям. З усіх представлених моделей важливо вибрати велокрісло, яке максимально підійде вам і найголовніше вашому малюкові.

Отже є два види дитячих сидінь для велосипеда:
Переднє сидіння для велосипеда має невелику висоту спинки і розраховано для дітей приблизно до трьох років.
Переднє сидіння зручне тим, що коли дитина маленька, то її потрібно контролювати кожну секунду, що в даному випадку легше зробити, ніж якби вона знаходилась позаду вас.
Але є і свої мінуси - установка дитячого сидіння на раму ускладнює управління велосипедом і доставляє деякі незручності водієві - батькові. Спинка переднього велосидінья може вам заважати, а якщо на дитині буде велошолом, то ви можете навіть впиратися в нього підборіддям.
Крім того, далеко не до кожного велосипеда підходить кріплення переднього велокрісла, докладніше про це дивіться нижче.

Сидіння заднє - кріпиться ззаду на багажник або на підсидільну трубу. Заднє сидіння має високу спинку, і розраховано приблизно від 9 до 25 кг (уточніть цей момент у продавця або подивіться в інструкції) - це приблизно від одного року до 5-6 років. З ростом вашого малюка ви можете регулювати сидіння. Заднє сидіння зазвичай більш закрите, що забезпечить більшу безпеку вашій дитині. Відсутність перешкод для його розміщення дозволяє зробити спинку велокрісла з регульованим нахилом, щоб дитина могла в дорозі спати або щоб просто змінити положення непосиди.

Яке ж сидіння на велосипед для дитини вибрати переднє або заднє.
Я схиляюся до того, що маленька дитина вимагає постійної уваги з боку батьків, і возити її краще так, щоб бачити під час поїздки. Здавалося б, в самий раз встановити собі переднє велосидіння і кататися з улюбленим малюком, захищаючи під своїм крильцем. Все це добре, але тільки якщо ви катаєтеся непоспішаючи на невеликі відстані по парку або по стежках, де вам ніхто не заважає.
Якщо ж ви готові виїжджати на серйозніші дистанції зі своєю дитиною, і хочете купити один раз гарне і надійне велосипедне сидіння, то радимо вам придивитися до варіанту заднього сидіння. Якщо вам важливо бачити свою дитину під час поїздки, то можна поставити дзеркало заднього виду, і у вас з'явиться можливість періодично поглядати, чим зайнятий ваш малюк без зайвого повороту корпусу і без додаткових зупинок. Але не забувайте, що залишається дуже важливим дивитися на дорогу, щоб не потрапити в яму або не врізатися куди-небудь.

А раптом він кудись зізкочить? - Запитаєте ви ... Це практично виключено, конструкція заднього дитячого велокрісла виконана таким чином, що дитина з неї нікуди не дінеться - дитина пристібається до нього за допомогою триточкових ременів, які проходять через плечі і між ніжок. У деяких моделях доданий ремінь, що фіксує дитину по талії. Додатково ніжки внизу кріпляться до корпусу крісла, щоб ніжка не мала можливості потрапити в колесо між спицями. Єдине, при виборі дитячого сидіння зверніть увагу на тип застібок, вони повинні бути такими, щоб ваш маленький дослідник не міг їх самостійно розстібнути.
І нарешті, фінансовий аргумент, заднє сидіння на велосипед розраховане на більший діапазон віку дитини, тобто його вам вистачить до тих пір, поки дитина не зможе сам стати велосипедистом. Тому, коли будете вибирати заднє сидіння для велосипеда, обов'язково запитайте, на яку вагу воно розраховане (якщо ви хочете якомога довше його використовувати, максимально допустима вага повинна бути 22-25 кг), і зверніть увагу на те, як велокрісло регулюється по росту дитини, щоб був достатній запас.

Кріплення та встановлення дитячого сидіння.
Часом здається, що всі речі стандартні, і раз це велокрісло, значить воно підходить до будь-якого велосипеда. Це все оманливе, наведу найпростіший приклад зі свого досвіду - звичайна задня фара з мого старого гірського велосипеда не підійшла на мій новий теж ніби гірський велосипед! Тому ДУЖЕ ВАЖЛИВО - перш, ніж купувати дитяче велокрісло, ви повинні переконатися, що воно підійде саме до вашого велосіпеду.Ітак, велосидіння вибрано і куплено. Знову ж дуже ВАЖЛИВО - правильно і надійно встановити його на свій велосипед. Якщо ви не впевнені у своїх силах в цьому плані або не хочете розбиратися в інструкціях, краще віддайте це в руки професіоналів. Відвезіть свій велосипед і дитяче велокрісло в майстерню, а ще краще знайти магазин, де є майстри, які за окрему, як правило, невелику плату зможуть встановити куплене у них велокрісло прямо в магазині.
Якщо ж ви зібралися самостійно встановити дитяче сидіння на свій велосипед, то уважно ознайомтеся з інструкцією.

Типи кріплення.
Кріплення заднє дитячого сидіння на великий велосипед може бути двох типів - кріплення на багажник і на підсидільну трубу.
У першому випадку необхідний багажник, якщо він у вас вже є, то добре, а якщо ні, то доведеться придбати ще й його. І якщо у вас на багажнику зявляється велокрісло, то про сам багажник ви вже можете забути.
У разі кріплення на підсидільну трубу вам абсолютно неважливо - є у вас багажник чи ні. Ви просто встановлюєте кріплення під сідло і на нього кріпите велокрісло. Єдине, потрібно уточнити діаметр вашої подсидільної труби і внутрішній діаметр кріплення. Хоча найчастіше кріплення роблять регульованими і передбачають ущільнення для різних діаметрів, на це потрібно звернути увагу. Ця конструкція виходить не такою жорсткою, як з багажником, і якщо у вас є багажник, то ви можете продовжувати користуватися ним. Крім того, можливо, ви захочете проїхатися без дитини - вам не доведеться відкручувати велокрісло і потім знову прикручувати його - ви просто знімаєте велокрісло, а кріплення під сидінням залишається. Цю особливість можна використовувати і для того, щоб поставити кріплення на 2 велосипеда - мамі і татові, і при бажанні або необхідності змінюватися.

Переднє велосидіння може кріпитися до рами, до керма або до підсідільної труби велосипеда.
У разі кріплення до рами є ряд тонкощів - по ній не повинні проходити троси, вона не повинна бути похила і так далі, тому при виборі цього типу велокрісла будьте уважні, щоб не довелося відносити його назад в магазин. З'ясуйте відразу ці моменти у продавця- консультанта.
Кріплення до керма може ускладнити керування велосипедом, для коротких велопрогулянок це може бути не так напряжно, але для тривалих покатушок це може бути не тільки незручно, але й небезпечно, тому добре подумайте, перш ніж купувати таке велокрісло.
Якщо вам вдасться знайти переднє сидіння з кріпленням до підсидільної труби, то ви можете бути не прив'язані до рами, адже на деяких велосипедах її взагалі немає, а на гірських велосипедах вона часто похила і по ній як правило проходять троси, що може послужити проблемою при кріпленні сидіння до рами. Залишається тільки уточнити, що діаметр вашої подсидільної труби підходить для кріплення переднього велосидіння.

Важливою деталлю в дитячому велокріслі будь-якого типу є амортизація. У деяких моделях велосидіння, що кріпляться до багажника, передбачені спеціальні амортизатори, щоб зробити їзду на велокріслі для дитини більш зручною і в першу чергу безпечною, адже стрибнувши на великій купині дитину може добре труснути, і вона може відбутися не тільки переляком але і травмою хребта, тому з горбилями навіть за наявності амортизаторів слід бути обережними.
Велосидіння з кріпленням на підсидільну трубу тримаються консольно і мають можливість амортизувати за рахунок консолі. Таке кріплення є не таким жорстким, як кріплення на багажник.
Так що при виборі дитячого сидіння зверніть увагу на ці елементи, а якщо погано в цьому розбираєтеся, то запитайте у продавця, яку модель краще вибрати, щоб вашій дитині було зручніше і безпечніше.

Де кататися з дитиною на велосипеді.
Якщо у вас з'явилася дитина, про серйозні велопрогулянки можете забути! Принаймні коли берете її з собою на велопрогулянку, саме так тепер називатимуться ваші виїзди, від слова ПРОГУЛЯНКА. Це означає, що тепер забудьте про великі швидкості і жвавий рух. Це все небезпечно. Виїжджаючи на велосипеді з дитиною пам'ятайте про те, що ця прогулянка в першу чергу для її - щоб вона побула на свіжому повітрі, побачила щось нове, і нагулялася на природі. Тому, вибираючи місце для велопрогулянки, спробуйте знайти такі дороги, де мінімум транспорту, бажано, якщо це буде парк, лісопарк, поля, сади, дачі, річки і тому подібні місця. Наприклад, у мене по близу є яблучні садки, де дуже багато стежок, по яких можна кататися з дитиною з гірки на гірку. В іншій стороні є міський парк, куди теж можна вивезти дитину. Дослідіть у своєму районі місця, куди можна було б відправиться зі своїм малюком або малятком. Напевно у вас знайдуться не менш привабливі місця.

Не забувайте про те, що дитина не зможе нерухомо сидіти годину а то й більше в велокріслі, це принаймні нудно і незручно. Тому виберіть місце на маршруті, де можна було б залишити велосипед з велокріслом в стороні і поганяти м'яч, пограти в бадмінтон, позбирати квіточки або якимось іншим чином дати дитині розім'ятися після сидіння в кріслі.
Вибирайте доріжки з мінімумів горбів, намагайтеся об'їжджати ямки і не стрибати по бордюрах, як могли б зробити це раніше без маленького пасажира. Це ви можете в потрібний момент підвестися, а дитина цього не зможе. Пам'ятайте, що у вас ззаду або спереду цінний і дуже дорогий вам «вантаж»!

Також варто уникати маршрутів, на яких можна зустріти зграї бездомних собак. Зазвичай саме такі кидаються на велосипед, ви напевно з таким стикалися. Зазвичай це відбувається біля гаражів, базарів, будівництв і тому подібних місць. Будьте особливо уважні, і якщо все ж потрапили в таку «гарячу точку», не панікуйте. Якщо є можливість, то обійдіть це місце, якщо ні, то я б рекомендувала проходити такі місця пішки. Ідіть впевнено, поглядаючи на собак, щоб вони не кинулися в вашу сторону. Якщо ж ви мали справу з собаками в житті і знаєте їх поведінку і чого від них чекати, то можете впевнено проїхати повз них, але не забувайте про те, що потрібно контролювати їх доти, поки вони не відвяжутся від вас.


Коментарии

Пока что нет комментарий


Добавить коментарий

Написать комментарий



captcha